Türkiye-Ermenistan Sınırındaki Öğretmen: Zorlu Koşullarda Geleceği Şekillendiriyor
Çetindurak Köyü’nde Eğitim Mücadelesi
Antalyalı sınıf öğretmeni Fatmanur Şimşek, Türkiye-Ermenistan sınırındaki Çetindurak köyünde üç öğrencisine eğitim veriyor. 2021’den bu yana köyde görev yapan Şimşek, öğrencilerini sınırlı imkanlarla geleceğe hazırlıyor.
Eğitim Ortamının İyileştirilmesi
Yıllarca kapalı kalan okulun açılmasıyla birlikte Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle eksikleri giderdi. Okul binasının tadilatı ve malzeme eksiklikleri büyük ölçüde tamamlandı.
Bireysel Eğitim Yaklaşımı
Öğrenci sayısının az olması, Şimşek’e her öğrenciye özel ilgi gösterme imkanı sağlıyor. Bire bir ödev kontrolü, hata tespiti ve ders dışı etkinlikler ile öğrencilerin gelişimini destekliyor.
Kış Mevsiminin Zorlukları
Sınır köyündeki sert kış koşulları, eğitim sürecini etkiliyor. Güvenlik kaygıları nedeniyle Şimşek, öğrencileri ders bitimlerinde evlerine bırakıyor. Vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimali de mevcut.
Veli Katılımı ve Öğrencilerin Motivasyonu
Şimşek, velilerle sürekli iletişim halinde. Veliler, okul ziyaretleri ile eğitime aktif olarak destek oluyor. Öğretmenin öğrencilerle kurduğu güçlü bağ, onların motivasyonunu artırıyor.
Fırsat Eşitliği Arayışı
Şimşek, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin de fırsat eşitliğine sahip olması gerektiğine inanıyor. Öğrencilerinin eğitim düzeylerinin şehirli akranlarından hiçbir farkı olmaması için özveriyle çalışıyor.
İstatistiksel Veriler
* Türkiye’de 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 18 milyon 107 bin 13 öğrenci eğitim alıyor (TÜİK, 2022).
* Kırsal bölgelerde görev yapan öğretmenlerin %50,1’i erkek, %49,9’u kadın (TÜİK, 2022).
* Kırsal bölgelerde çalışan öğretmenlerin %58,4’ü işinden memnun (MEB, 2015).