Tunceli’de “Ulukale Dutu” Geçim Kaynağı
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde üretilen “Ulukale Dutu” köylülerin geçim kaynağı oldu.
Dut Yetiştiriciliği
İlçede daha önce buğday ve arpa üretimi öne çıkarken, son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde dut yetiştiriciliği de yaygınlaştı. Ulukale ve Bozağaç köylerindeki 225 üretici, 1500 dekar alanda dikili dutlardan geçimlerini sağlıyor.
Hasat
Köylüler, ilkbaharda ağaçlarının genel bakımını yaptıktan sonra yaz aylarında olgunlaşan dutları toplamak için yoğun bir çaba harcıyor. Hasattan önce dutların altına fileler seriliyor. Meyveler zamanla ağaçlardan filelerin üzerine düşüyor.
Kurutma ve Temizleme
Filelere toplanan dutlar, güneşin karşısında kurumaya bırakılıyor. İnsanlar, dutları evlerin bahçelerine veya çatılarına seriyor. Ayrıca kadınlar, kuruyan dutları eleklere dökerek toz, toprak ve dal parçalarından arındırıyor. Arınan “Ulukale Dutu” köye gelen tüccarlara satılıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Desteği
Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, dut üreticilerine eğitim vererek dut veriminin artırılmasına ve tüketicilere kaliteli ürün sunulmasına katkı sağlıyor. Ayrıca müdürlük, “Ulukale Dutu Organik Alanları Filelerle Genişliyor Projesi” kapsamında üreticilere hasat filesi dağıtıyor.
Ulukale Dutu’nun Özellikleri
Ulukale Dutu, endemik bir türdür. Bölgedeki vadilerden başka yerlere dikildiğinde aroma ve renk olarak aynı ürünü vermez. Yıllık rekolte, hava şartlarına göre yaklaşık 500 ton civarındadır.
Kullanım Alanları
Ulukale Dutu genellikle çerezlik olarak veya pekmez ve orcik yapımında kullanılır. Pekmezi de insan sağlığına faydalıdır.