Türkiye’nin İlk Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A’nın Yolculuğu
Testlerin Başarılı Devamı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini bildirdi. Uydunun 8 sistemdeki tüm testleri sürerken, Ekim sonu itibarıyla 42 derece Doğu yörüngesine taşınması planlanıyor.
Teknik Özellikler ve Yörünge
Türksat 6A, sabit bir yer haberleşme uydusu olarak tasarlandı ve 8,4 kilovat güce sahip. Uzaktan algılama, internet, televizyon yayıncılığı gibi çeşitli haberleşme hizmetlerini sağlayacak. 5 ateşleme sonrası 35.786 kilometreye sabitlendi ve testler bu yükseklikte sürdürülüyor.
Uluslararası Öneme
Türksat 6A ile Türkiye, haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasına katıldı. Uydunun yerlilik oranı %80’in üzerinde ve uluslararası pazarlarda rekabet edilebilen 84 adet yerli uydu ekipmanı üretildi.
Tasarım ve Üretim
Türksat 6A’nın tasarımı ve üretimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜRKSAT, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi kurum ve firmaların iş birliğiyle gerçekleştirildi. TÜBİTAK UZAY, uydu yönetim, yörünge kontrol, güç, elektrikli iticilik gibi sistemleri geliştirirken, ASELSAN anten, arayüz birimleri ve telekomut alıcıları, CTECH telemetri, komut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini tasarladı. TUSAŞ ise pil paneli üretti.
İhracat Potansiyeli
Türksat 6A projesi, Türkiye’de bir uydu üretim ekosistemi kurulmasını sağladı. Artık Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi mevcut uyduların hizmet vermediği bölgeler de kapsama alanına girecek. Uydunun uluslararası alanda rekabet edebilen alt sistemlerinin ihraç edilmesi hedefleniyor.