Hap Gibi Özet Haber

Sade - Temiz - Bilgilendirici

Son Zanaatkar: “Acı Çekiyorum Ama Bu Gelenek Yaşasın”

Anasayfa » Gündem » Son Zanaatkar: “Acı Çekiyorum Ama Bu Gelenek Yaşasın”

Haber İçeriği

Ahşap Oymanın Son Temsilcisi: 92 Yaşındaki Mehmet Pak

Tutkuyla Ahşap Oyma

Samsun’un İlkadım ilçesinde yaşayan 92 yaşındaki Mehmet Pak, ahşap oyma mesleğinin son temsilcisi olarak dikkat çekiyor. Yaptığı kağnı arabaları ve öküzler yurt içi ve yurt dışında rağbet görüyor.

Tarihi Değerlerin Yaşatılması

Pak, para kazanma kaygısı olmadan, tarihi değerleri canlı tutmak için ahşap oyduğunu belirtiyor. “35 yıl havalimanında memurluk yaptım, 12 yıl tuhafiyecilik yaptım. Çocukken çobanlık da yaptım. Nerede yumuşak ağaç varsa koyunları orada yayardım. Çocukluktaki tutkum hala devam ediyor.”

Kağnı Arabası ve Öküzlerin Yapımı

Ahşaptan bir öküz yapmak için odunu en az 13 kez elime almak gerekiyor. Ne kadar sürede şekil alacağı belli olmuyor. Bazen 10 günde bir yapılabiliyor. Birçok parçanın birleşmesi gerekiyor. Öküz yapmak kolay değil.

Eziyetli Ama Tatmin Edici

Kağnı arabası ve öküzünün eziyetli bir yapım süreci olduğunu söylemesine rağmen Pak, “Özellikle Sinop’tan gelip bu öküzleri alıp yurt dışına satan oluyor. Bin TL’ye almak isteyen de oluyor ama en düşük bin 500 TL’ye satıyorum. Eziyeti çok olduğu için çok ucuza da satmak istemiyorum” diyor.

Başkalarına Öğretme İsteksizliği

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan öğreticilik teklifini reddeden Pak, “92 yaşında olduğumu ve çırak yetiştiremeyeceğimi, orada çalışmak istemediğimi kendilerine ilettim. Gün tamamladığımı söyleyip, kabul etmedim. Bu işi öğrenmek isteyene de ben öğretemem. Artık kafam götürmüyor. Çırak demek, sorumluluk demek.”

Ahşabın Gücü

Pak, ömrünün son demlerinde de olsa ahşapla uğraşmanın kendisine güç ve neşe verdiğini dile getiriyor. “Şu anda kafamı dinleyerek, çalışarak, zaman öldürmeyi keyifli buluyorum.”

İlgili Etiketler