İhracatta 13 Aylık İyileşme Süreci
İhracat İklimi Endeksinde Yükseliş
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Ocak 2023’te önceki ayın 50,9 seviyesinden 51,2’ye yükseldi. Bu rakam, üst üste 13. ayda endekste iyileşmeye işaret ediyor. 50’nin üzerindeki değerler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındakiler ise bozulmaya yorumlanıyor.
Dış Talepte İyileşme
İndeks, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçüyor. Sonuçlar, dış talep koşullarında 13 aylık iyileşme eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Ancak bu iyileşme, ılımlı düzeyde seyrediyor ve Ağustos 2022’den bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşiyor.
Avrupa’daki Zayıflık ve Orta Doğu’daki Büyümenin Etkisi
Türkiye’nin en büyük dış pazarı olan Almanya’da üretimin yatay seyrettiği görülüyor. Birleşik Krallık ve ABD’de de ekonomik aktivite olumlu yönde seyirliyken, Avrupa’daki İtalya, Fransa, Hollanda ve Romanya gibi ülkelerde daralma gözlemleniyor.
Buna karşılık, Orta Doğu bölgesi büyüme oranlarında liderliğini sürdürüyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ekonomik aktivite güçlü bir şekilde artıyor. Benzer şekilde, Hindistan ve Kuveyt’te de üretimde önemli artışlar kaydediliyor.
Diğer Pazarlarda Durum
Güney Afrika, ekonomik aktivitedeki en belirgin zayıflamanın yaşandığı ülke olarak öne çıkıyor. Üretim, son 3,5 yılın en yüksek düşüş hızını gösteriyor.