Unutulmaya Yüz Tutmuş Yöresel Lezzet Köfter’in Dirilişi
Hobi Olarak Başladı, Taleplere Yetişemmiyor
Niğde’de bağcılık ile hobi olarak uğraşan Yazgan ailesi, unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzet köfterin üretimini sürdürüyor. 35 dönümlük arazide üzüm yetiştiren aile, köfter tatlısının siparişlerine yetişmekte zorlanıyor.
Geleneksel Yöntemlerle Katkısız Üretim
Yazgan ailesi, köfter tatlısını katkı maddesi içermeyen geleneksel yöntemlerle üretiyor. 8 aylık raf ömrüne sahip olan köfter, sağlıklı ve doğal bir besin kaynağı sunuyor. Mehmet Yazgan, “Niğde’de köfter tatlısı geleneği uzun yıllara dayanıyor. Dedelerimizden miras bu kültürü aile işletmemizde devam ettiriyoruz.” diyor.
Taleplere Yetişemiyorlar
Köfter tatlısının talebi çok yüksek. Geleneksel üretim yöntemleri nedeniyle aile, talebe yeterince karşılık veremiyor. Yazgan, “Geleneksel üretim ve yüzde yüz doğal olduğu için fazla üretemiyoruz. Bizim gibi birkaç işletme bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.
Köfter Yapımının Detayları
Güler Yazgan, çocukluğundan beri köfter yapan tecrübeli bir üretici. Köfter yapımının detaylarını şöyle anlatıyor: “Hasat edilen üzümlerden elde edilen şıra ile kurulan kazanlarda nişasta ve unla kaynatılıyor. Kıvamını alan üzümler ceviz atıldıktan sonra güneşte kurumaya bırakılıyor.”
Yurt İçi ve Yurt Dışından Alıcı Buluyor
Köfterler, içindeki malzemeye göre kilosu 250-300 TL arasında yurt içi ve yurt dışından alıcı buluyor. Geleneksel lezzet, hem sağlıklı hem de lezzetli olmasıyla tercih ediliyor.