Sazan Sarmalı ile 1,6 Milyon Lira Dolandırıcılığı
Elazığ’da ev almak isteyen Murat Kaya, “sazan sarmalı” yöntemi ile tam 1 milyon 600 bin lira dolandırıldı. Tüm birikimini kaptıran Kaya, mağduriyetinin giderilmesini bekliyor.
Sazan Sarmalı Metodu
Dolandırıcılık Büro Amirliği’nin sıkça dile getirdiği “sazan sarmalı” metodu, mağdurun güvenini kazanarak onu bir ağına düşürmeyi amaçlar. Dolandırıcılar, bu yöntemde genellikle kamu görevlisi gibi tanıtır ve bilişim sistemlerini kullanır.
TCK madde 157 ve 158’e göre, bilişim sistemi kullanarak ve kamu görevlisi olarak tanıtılarak gerçekleşen dolandırıcılık suçları için 4 ila 10 yıl arasında hapis cezası öngörülür. Aynı suçu 3 veya daha fazla kişi birlikte işlerse, ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, sağlanan menfaatin iki katı kadar adli para cezası da kesilir.
Dolandırıcılığın Mekanizması
Kaya’nın davasında, kendisine emlakçı olarak tanıtan bir kadın, 2 milyon 100 bin liraya uygun bir ev olduğunu söyleyerek yaklaştı. Kaya, kadının kendisini polis olarak tanıtan tapu malikiyle buluşturması üzerine yeni yapılan bir daireyi gezip beğendi.
Tapu işlemlerinde, emlakçı kadın Kaya’dan 500 bin lirayı polisin hesabına, kalan 1 milyon 600 bin lirayı ise evin gerçek sahibinin hesabına havale etmesini istedi. Kaya, itiraz ettiğinde emlakçı kadının telefonunu alarak parayı söz konusu hesaplara kendi iradesi dışında havale etti.
Sonuç ve Beklentiler
İmzalar atılacağı sırada tapu maliki, paranın hesabına geçmediğini ve Kaya’yı tanımadığını ileri sürdü. Olay üzerine polis devreye girdi ve polisin hesabına yatırılan 500 bin lira Kaya’ya iade edildi.
Kaya, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Emniyet Müdürlüğü, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. Kaya, hukuki sürecin devam ettiğini ve mağduriyetinin giderilmesini beklediğini ifade etti.