Bilecik’ten Dünyaya Hardal Tohumlu Turşu
Yerel Üretim, Küresel Pazar
Bilecik’in Küplü köyünden Aras Omid ve Mehmet Fikir, “hardal tohumlu turşu” üretim tesisi kurarak hem yerel pazarda ilgi gören hem de ABD, Kanada ve Almanya gibi ülkelere ihraç etmeye hazırlanan bir başarı hikayesi yazdı.
Sağlıklı ve Geleneksel Lezzet
Hardal tohumu ile fermente edilen turşuların, hem geleneksel bir lezzete sahip olması hem de sağlıklı olması dikkat çekti. Hardal tohumu, içerdiği vitamin ve minerallerle turşuya farklı bir tat ve besin değeri kazandırıyor.
İhracat Heyecanı
Yurt dışı bağlantıları sayesinde Orta Doğu mutfağında yaygın olan hardal tohumlu turşulara olan ilgiyi fark eden Omid ve Fikir, ürünlerine İstanbul ve Ankara pazarlarında yoğun ilgi gördü. Şu anda ABD, Kanada ve Almanya’daki marketlere numuneler gönderen ikili, ihracat sürecine hazırlanıyor.
Tesis ve Üretim Süreci
Küplü köyündeki 60 metrekarelik tesiste, Antalya’dan temin edilen sebzeler sterilizasyon, yıkama ve doğrama aşamalarından geçiriliyor. Ardından hardal tohumu eklenerek turşuya dönüştürülüyor. Haftada ortalama 1500 ila 2 bin kavanoz turşu üreten tesis, katkı maddesi kullanmadan fermantasyon yöntemi ile turşuların uzun süre dayanmasını sağlıyor.
Gelecek Planları
Hardal tohumlu turşuların yanı sıra, mevsiminde toplanan sebzelerle üretim yapmayı planlayan Omid ve Fikir, ürün yelpazesini genişletmeyi hedefliyor. Farklı sebzelerle hardal tohumuyla fermente edilen turşuların üretimi, sağlıklı ve doğal gıdalara olan talebi karşılamayı amaçlıyor.