Hap Gibi Özet Haber

Sade - Temiz - Bilgilendirici

ATLAS Projesiyle Türkiye-AB Uyum Süreci Güçleniyor

Anasayfa » Ekonomi » ATLAS Projesiyle Türkiye-AB Uyum Süreci Güçleniyor

Haber İçeriği

Türkiye ve AB, Ulaştırma Mevzuatında Birlik Oluyor

Atlas Projesi ile Uyum Süreci Güçleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Avrupa Birliği iş birliğiyle yürütülen “Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Sürecinde Türkiye’nin Ulaştırma Mevzuatının Analizi (ATLAS) Projesi”nin önemini vurguladı. Uraloğlu, projenin Türkiye’nin ulaştırma sistemini Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

Avrupa Birliği ile İş Birliği

Uraloğlu, Türkiye’nin AB ile ulaştırma alanındaki münasebetlerini ilerletmeye kararlı olduğunu ifade etti. AB’den de bu konuda samimiyet ve yüksek düzeyli diyaloglar beklediklerini vurguladı. Avrupa’nın daha müreffeh olması için Türkiye ve Avrupa’nın ulaştırma alanında iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini belirtti.

Altyapı Yatırımları ve Jeostratejik Önem

Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa’nın kesişim noktasında bulunmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin jeostratejik konumunun, uluslararası taşımacılık için alternatif güzergahlar oluşturma ve lojistik bir merkez haline gelme fırsatları sunduğunu belirtti. Türkiye’nin 2002’den bu yana ulaştırma ve iletişim altyapısına 277 milyar dolar üzerinde yatırım yaptığını, bu yatırımlarla rekabet gücünü artırdığını ifade etti.

Orta Koridor ve BTK Demiryolu

Uraloğlu, Türkiye’nin Asya-Avrupa arasındaki kesintisiz taşımacılık için Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattına öncelik verdiğini vurguladı. BTK hattının hizmete girmesiyle Çin-Avrupa arasındaki demiryolu yük trafiğinde Orta Koridorun etkin olarak kullanıldığını belirtti. Yük trenlerinin Çin’den Türkiye’ye 12 günde, Çin’den Avrupa’ya ise 18 günde ulaştığını ifade etti.

Ulaşımda Yeşil Dönüşüm

Uraloğlu, Türkiye’nin çevre dostu bir ulaştırma sistemine önem verdiğini vurguladı. Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele politikalarını takip ettiklerini ve desteklediklerini belirtti. Sera gazı salınımını azaltmak için demiryolu taşımacılığının önemli bir rol oynadığına inandıklarını ifade etti. 2053 yılına kadar yük taşımacılığında demiryolunun payını %22’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Mevzuat Uyum Stratejisi ve Eylem Planı

Uraloğlu, ATLAS Projesi kapsamında tüm ulaştırma mevzuatını kapsayan bir Mevzuat Uyum Stratejisi ve Eylem Planı hazırladıklarını açıkladı. Ayrıca, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkeleri doğrultusunda ELIT adlı bir mevzuat bilgi sistemi hayata geçirdiklerini belirtti. Bu sistem sayesinde tüm ulaştırma mevzuatına tek bir kaynaktan erişim sağlanabileceğini ve AB’ye uyum durumunun dijital olarak takip edilebileceğini vurguladı.

İlgili Etiketler