Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam
Zam oranları
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yeni yılda otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam uyguladığını duyurdu. Zam oranları araç türüne ve güzergaha göre değişmekle birlikte ortalama %25-%30 seviyesinde yer alıyor.
Enflasyonun etkisi
KGM, zamların enflasyondaki artış ve işletme maliyetlerindeki yükselişi dengelemek amacıyla yapıldığını belirtti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, Türkiye’de yıllık enflasyon oranı Aralık 2022’de %57,68 olarak gerçekleşti.
Trafiği etkileyebilir
Uzmanlar, geçiş ücretlerindeki artışın otoyol ve köprü trafiğinde azalmaya neden olabileceğini öngörüyor. Türkiye Otomobil Distribütörleri Derneği (TODD) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, araç sahiplerinin %45’i geçiş ücretlerinin yüksek olması nedeniyle özel araçlarını kullanmayı tercih etmediklerini belirtti.
Altyapı yatırımları
KGM, zam gelirlerinin otoyol ve köprü altyapısının iyileştirilmesi ve yenilerinin inşasına yönelik yatırımlara yönlendirileceğini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında Türkiye’nin otoyol uzunluğu 3 bin 400 kilometreye ulaştı.
Ekonomik etkiler
Ekonomistler, geçiş ücretlerine yapılan zamların lojistik maliyetleri artırabileceğini ve dolayısıyla mal ve hizmet fiyatlarını da etkileyebileceğini belirtiyor. Ancak, zamların altyapı yatırımlarını teşvik ederek uzun vadede ekonomik büyümeyi destekleyebileceğine de dikkat çekiliyor.