Gümüşhane’nin Kuşburnu Hazinesi
Dağlardan Şişelere
Gümüşhane’nin dağlarından Eylül ve Ekim aylarında toplanan kuşburnu meyveleri, soğuk hava depolarında bekletildikten sonra marmelat ve meyve suyuna dönüştürülüyor. Türkiye’nin kuşburnu gen merkezi kabul edilen Gümüşhane, ülke genelindeki 27 kuşburnu türünün 17’sine ev sahipliği yapıyor.
Gıda Mühendisinden Bilgiler
Gıda Mühendisi Göktuğ Yetimoğlu, kuşburnunun bağışıklık kazanmak isteyenler için birebir olduğunu ve hiçbir katkı maddesi içermediğini söylüyor. Kuşburnu nektarının ve marmelatının katma değerli ürünler olduğunu belirten Yetimoğlu, günlük ortalama 1 ton kuşburnu işlediklerini ve 10 bin ila 15 bin şişe ürün elde ettiklerini ifade ediyor. Bu ürünlerin Türkiye’nin her yerine gönderildiğini ekliyor.
Kuşburnunun Faydaları
Kuşburnu, C vitamini açısından zengindir ve kış aylarında hastalıklara karşı korunmada önemli bir rol oynar. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir. WebMD verilerine göre, 100 gram kuşburnu 270 mg C vitamini içerir. Bu, günlük önerilen C vitamini alımının dört katından fazladır.
Türkiye’de Kuşburnu Sektörü
Türkiye, dünyanın en büyük kuşburnu üreticilerinden biridir. Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası verilerine göre, Türkiye’de yıllık kuşburnu üretimi 100 bin ton civarındadır. Bu üretimin büyük bir kısmı Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Erzurum illerinde gerçekleştirilmektedir.