Akademik Giriş Sınavı (AGS)
AGS Nedir?
AGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdır. Talim ve Terbiye Kurulu onaylı programları içerir. AGS, öğretmen adaylarının eğitim ve uygulama süreçlerini de göz önünde bulundurarak değerlendirilmesini sağlar.
AGS Nasıl Yapılacak?
AGS Sınavının Yapısı
AGS sınavı iki oturumdan oluşacaktır:
- AGS sınavı: Sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi konularını kapsayacak 80 soruluk bir oturum.
- Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Adayların alan bilgisine yönelik 50 soruluk bir oturum.
AGS Puan Hesaplaması
AGS puanı, aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:
- Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi öğretmen adaylıkları için: AGS puanı (%50) + ÖABT puanı (%50)
- Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için: AGS puanı (%50) + YDS veya e-YDS puanı (%50)
AGS’nin Önemi
AGS, öğretmen adaylarının atamalarında artık KPSS şartını ortadan kaldırmıştır. AGS puanları, öğretmen adaylarının eğitim ve uygulama süreçleri ile öğretmenliğe olan yetenekleri ile ilgili önemli bilgiler sağlar.