Babasına Yaptığı Şaka Geçim Kaynağı Oldu
Çay Şeklindeki Mumların İcadı
Kahramanmaraşlı Feyza Çayır, babasına şaka amaçlı yaptığı çay şeklindeki mumların büyük ilgi görmesi üzerine, bunları üreterek geçimini sağlamaya başladı. Kurtuluş Mahallesi Demirciler Çarşısı’ndaki iş yerinde çay şeklinde mumlar satan Çayır, “Şu ana kadar çay şeklindeki mumlara ilgi ve alaka çok yoğun” dedi.
İlham Kaynağı: Çay Tiryakisi Baba
Çayır, bu fikri çay tiryakisi olan babasından aldığını belirtti: “Bu jel mumları babamdan esinlendim. Babam çay tiryakisidir. Kendisi demlik demlik çay içer. Daha sonra böyle bir tasarım aklıma geldi bunu yapabilirim dedim ve yaptım. Babama şaka yapmak amaçlı yapmıştım bu tasarımı ama şu an çok ilgi görüyor.”
Hediyelik Eşya Olarak Popülerliği
Çay şeklindeki mumlar, görsellikleriyle dikkat çekiyor. Çayır, “Mesela dükkanıma gelen insanlar bardağı görünce ‘burada çay bardağınızı unutmuşsunuz’ diyorlar. Genellikle görselliğini beğenip alıyorlar hediyelik olarak alıyorlar bu şekilde sipariş veriyorlar. Ve şu an bu mumlar benim geçim kaynağım oldu” ifadesini kullandı.
Türkiye’de Mum Pazarının Boyutu
Türkiye’de mum pazarının büyüklüğü tam olarak bilinmemekle birlikte, sektörün son yıllarda hızlı bir büyüme kaydettiği tahmin ediliyor. TÜİK verilerine göre, 2021 yılında Türkiye’de yaklaşık 100 bin ton mum üretilmiştir. Bu üretimin büyük bir kısmı iç pazarda tüketiliyor.
Mumların Sağlığa Etkileri
Mumların sağlık üzerindeki etkileri tartışmalı bir konudur. Bazı araştırmalar, özellikle parafin mumlarının yanması sonucu açığa çıkan bazı kimyasalların solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini öne sürmektedir. Ancak, doğal malzemelerden yapılan mumların daha güvenli olduğu düşünülmektedir. Ulusal Kanser Enstitüsü, soya mumu ve bal mumu gibi doğal mumların parafin mumlarına göre daha az zararlı emisyonlar ürettiğini bildirmektedir.