KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü: Bir Zorunluluk
Teknolojik Altyapı ve Girişimcilik Ekosistemi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknolojik altyapısı ve girişimcilik ekosisteminin dijital dönüşüm için eşsiz potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin sanayi, ticaret, tarım ve girişimcilik açısından lider bir ülke olduğuna dikkat çekti.
Dijitalleşmenin Avantajları
Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin dijitalleşme sayesinde ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajlarını artırabileceğini belirtti. Dijitalleşmenin verimliliği artırdığını, maliyetleri düşürdüğünü ve müşteri memnuniyetini yükselttiğini ifade etti.
TOBB’un Girişimleri
TOBB’un Türk iş dünyasını dijital dönüşümde desteklemeye kararlı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Akıllı KOBİ Platformu ve dijital dönüşüm uzmanları yetiştirme gibi girişimlerden bahsetti. Platform, 800’den fazla teknoloji tedarikçisini KOBİ’lerle buluşturarak 2.000’den fazla dijital çözüm sunuyor.
Araştırma ve Gelişme
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), KOBİ’lerin dijital olgunluk seviyelerini ölçmek için araçlar geliştirdi. TEPAV’ın araştırması, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarını geliştiren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ)’nün de inovasyondaki öncü rolüne işaret ediyor.
Dijital Dönüşümün Sonuçları
Yapay zeka destekli sistemler, üretim hatalarını %90 azaltırken, e-ticaret platformları KOBİ’lerin uluslararası satışlarını %40 artırıyor. Türkiye’nin %30 daha yüksek gelir elde etme ve uluslararası pazarlara giriş yapma ihtimalini %70 artırma potansiyeli bulunuyor.