Fatura Düzenleme Zorunluluğuna Artırımlı Cezalar
Türkiye’de ticari işlemlerde fatura düzenlenmediğinde kesilecek cezalar belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak.
Fatura Düzenlememe Cezaları
Fatura düzenlememede asgari ceza tutarı ilk tespitte 10 bin lira olacak. Ardından gelen tespitlerde ceza tutarları şu şekilde artırılacak:
- İkinci tespit: 20 bin lira
- Üçüncü tespit: 30 bin lira
- Dördüncü tespit: 40 bin lira
- Beşinci tespit: 50 bin lira
- Altıncı ve sonraki tespitler: 100 bin liraya kadar
Alıcının Yükümlülükleri
Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda, alıcının da bu durumu vergi dairesine bildirmesi gerekiyor. Alıcı, belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirirse, kendisine ceza kesilmeyecek.
Satıcının Yükümlülükleri
Belge düzenlemeyen satıcılar ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu’nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilir ve alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse, yine alıcıya ceza kesilmeyecek ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.
Kayıt Dışı Faaliyet Cezaları
Düzenlemede, kayıt dışı olarak faaliyette bulunan kişiler adına yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanmasına ilişkin açıklamalara yer verildi. Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak.
Dijital Ortamda Bildirim Cezaları
Öte yandan, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak.