Kum Zambakları: Yok Olma Eşiğinde
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kum zambakları, insan baskısı nedeniyle her geçen gün yok olmanın eşiğine geliyor. Türkiye kıyılarında nadir olarak yetişen bu bitkiler, Büyük ve Küçük Menderes havzalarındaki kıyı kumullarında bulunuyor.
İnsan Baskısı: En Büyük Tehdit
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü tarafından yapılan açıklamaya göre, Pamucak kumsalları kontrolsüz ve kötü kullanım nedeniyle hem kum tepeciklerini hem de görkemli beyaz çiçekleriyle kum zambaklarını kaybediyor. Alanın aşırı ziyaretçi baskısı nedeniyle kumullar eziliyor, koparılıyor ve yaşam alanları tahrip ediliyor.
Çevre Kirliliği: Bir Başka Tehdit
Kum zambaklarının bir diğer tehdidi de çevre kirliliği. Alanı kullananlar, çöplerini geride bırakarak çevreye zarar veriyor. Uçan çöpler denize ve kumul bitkilerinin içine giderken, daha kütlesel olanlar kumulların içinde kayboluyor. Bu çöplerin toplanması ve bitkilerin içinden ayrıştırılması neredeyse imkansız.
Koruma Önlemleri Gerekli
EKODOSD, kum zambaklarının korunması için işbirliği çağrısında bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlükleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Efes Selçuk Belediyesi, bu konuda çalışma yapan Üniversiteler, Pamucak Turistik İşletmeleri ve sivil toplum örgütleri, alanın korunmasına yönelik bir çalışma yapması için birlikte hareket etmelidir.
İzleme Verileri
- Kum zambaklarında bugüne kadar %50 oranında azalma meydana geldi.
- Günübirlik olarak kullanılan alanlarda yoğun, kontrolsüz ve bilinçsiz faaliyetler nedeniyle kum zambakları ezilmekte, koparılmakta ve yaşam alanları tahrip edilmektedir.